СУЧАСНІ ІНСТРУМЕНТИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА КОНТРОЛЮ ЯК ДРАЙВЕРИ ЕФЕКТИВНОСТІ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - СИСОЄВА, Інна; ГОЛОВАЙ, Надія; ЦІХАНОВСЬКА, Олена; СУЛЬКО, Євгеній; ЗАЇКА, Євгеній (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті розглядаються сучасні інструменти бухгалтерського обліку та контролю, які є важливими драйверами ефективності інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств. Проаналізовано вплив ERP-систем, BI-платформ, автоматизованих бухгалтерських програм, хмарних технологій, штучного інтелекту та машинного навчання на забезпечення прозорості, оперативності та точності фінансової інформації. Висвітлено їхню роль у прийнятті стратегічних рішень, оптимізації управлінських процесів, мінімізації ризиків і підвищенні конкурентоспроможності підприємств. Особливу увагу приділено перевагам використання цих інструментів у сфері інноваційного менеджменту, включаючи прогнозування, моніторинг і управління інвестиційними проєктами. У статті також окреслено виклики, пов'язані з впровадженням цих технологій, такі як високі витрати, необхідність підготовки персоналу та адаптації бізнес-процесів. Отримані результати можуть бути корисними для підприємств, які прагнуть підвищити ефективність управління інноваційно-інвестиційною діяльністю шляхом інтеграції сучасних цифрових технологій.