УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ДЕСТАБІЛІЗАЦІЇ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - ЗАКУСИЛО, Вадим; ГАВЛОВСЬКА, Наталія; КРУК, Сергій; ДЗИГОВСЬКИЙ, Богдан (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті досліджено ключові складові конкурентного потенціалу підприємства як важливого елементу стратегічного управління. Розглянуто теоретичні основи формування конкурентного потенціалу, його структурні компоненти та чинники, що визначають здатність підприємства адаптуватися до змін у ринковому середовищі. Проаналізовано основні підходи до управління конкурентним потенціалом, такі як ресурсний, компетентнісний, інноваційний, стратегічний, ринковий та інформаційний, акцентуючи увагу на їхній ролі в підвищенні конкурентоспроможності. У статті висвітлено взаємозв'язки між ключовими складовими конкурентного потенціалу: виробничим, інноваційним, інформаційним, маркетинговим, трудовим, управлінським і фінансовим потенціалами. Особливу увагу приділено їх інтеграції та гармонійному розвитку як умові досягнення довгострокових конкурентних переваг. Автор підкреслює важливість ефективного управління ресурсами, використання інноваційних технологій та стратегічного планування у створенні стійких ринкових позицій. У статті досліджено середовище, яке оточує підприємство і складається із середовища завдань / рішень (частина зовнішнього середовища, яка безпосередньо впливає на діяльність підприємства) та зовнішнього середовища (складається з низки факторів, які знаходяться поза прямим контролем підприємства, але мають істотний вплив на його діяльність). Проаналізовано підходи до управління конкурентним потенціалом підприємства, зокрема ресурсний, компетентісний, інноваційний, системний, стратегічний, ринковий (маркетинговий), інформаційний тощо. Наведено процес управління конкурентним потенціалом підприємства, починаючи від аналізу та планування і закінчуючи моніторингом і коригуванням дій.