ОСОБЛИВОСТІ АНАЛІЗУ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - НІКОЛЬЧУК, Юлія; ЛОПАТОВСЬКА, Оксана (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Стаття присвячена визначенню особливостей аналізу фінансового стану підприємств, що працюють в умовах війни. Актуальність дослідження зумовлена воєнним станом, який спричинив фінансову кризу для більшості підприємств України. За допомогою фінансового аналізу аналітики мають можливість вдосконалювати фінансовий стан підприємства не тільки з метою виживання, але й з метою розвитку в умовах війни. Повномасштабна агресія росії проти України спричинила втрату ринків збуту продукції, товарів, робіт, послуг, зниження внутрішнього попиту через величезну кількість вимушених мігрантів та переміщених осіб, відтік фахівців, порушення логістики та ланцюгів постачання, знищення приміщень (виробничих і складських), обладнання, транспортних засобів і т.д. Не зважаючи на це, близько 70% вітчизняних продовжили працювати і в умовах війни, при цьому сотні підприємств зафіксували початок своєї роботи саме в часи повномасштабної російської агресії. Авторами досліджено традиційні методи аналізу фінансового стану як важливої складової в процесі управління підприємством. Узагальнено основні критерії, які застосовуються для характеристики фінансового стану. Розглянуто показники майнового стану, фінансової стійкості, ліквідності, ділової активності, рентабельності, які використовуються для оцінки фінансового стану підприємств, що стикаються з новими викликами сьогодення. У статті відображено особливості трактування та відповідності нормативам показників фінансової стійкості, фінансових результатів, рентабельності в умовам воєнного стану. Практичне значення наукового дослідження полягає в можливості його використання підприємствами України, що продовжують свою діяльність в умовах війни.