РОЛЬ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У РЕГУЛЮВАННІ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ - ЩЕРБАН, Марія (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті розглядається роль міжнародних економічних організацій у регулюванні зовнішньої торгівлі, яка є важливим елементом світової економіки та ключовим фактором розвитку багатьох країн, особливо тих, що розвиваються. Зосереджено увагу на таких організаціях та їх основних функціях як Світова організація торгівлі (СОТ), Міжнародний валютний фонд (МВФ), Світовий банк, а також на регіональних інституціях. Проаналізовано їхній внесок у створення сприятливих умов для міжнародної торгівлі, забезпечення фінансової стабільності, лібералізацію ринків і підтримку багатостороннього співробітництва. У роботі висвітлено основні механізми регулювання зовнішньоторговельної діяльності через впровадження міжнародних стандартів, процедур розв’язання суперечок, а також заходів тарифного та нетарифного регулювання. Проаналізовано позитивну динаміку впливу міжнародних економічних організацій на зменшення економічної нерівності, стимулювання інвестицій і сприяння сталому розвитку, а також на виклики, з якими вони стикаються. Серед них — зростання екологічних загроз, нерівність між розвиненими країнами та країнами, що розвиваються, необхідність адаптації національних економік до умов глобалізації. Особливу увагу приділено співпраці України з міжнародними економічними організаціями у сфері зовнішньої торгівлі. Розглянуто переваги такої взаємодії, зокрема доступ до нових ринків, інтеграція у світову економіку, отримання технічної та фінансової допомоги, а також основні виклики: конкуренція на міжнародному ринку, протекціоністські заходи інших країн, необхідність гармонізації законодавства із міжнародними нормами. Підкреслено важливість діяльності міжнародних економічних організацій як регуляторів зовнішньої торгівлі та визначає їхній вплив на вирішення глобальних економічних проблем, розвиток міжнародного співробітництва та зміцнення економічної стабільності країн-членів. Таким чином, проведене дослідження дозволяє глибше зрозуміти вплив міжнародних економічних організацій на глобальну економіку, що є важливим для науковців, політиків і практиків.