СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ РОЗВИТКУ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ У ЄС - ІВАНЦОВ, Сергій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Обґрунтовано важливість розвитку цифрової економіки для ЄС у контексті еволюції світового господарства та розгортанням цифрових трансформацій. Відзначено, що цифровий перехід ЄС розглядається як одне з найбільш важливих завдань, що буде сприяти і побудові нової економічної моделі, що вимагає від ЄС формування стратегічного курсу щодо розвитку цифрової економіки. Метою роботи є узагальнення стратегічних орієнтирів та визначення особливостей формування спільного курсу розвитку цифрової економіки у ЄС, що є основою для подальшого дослідження напрямів наднаціональної політики у цій сфері. Продемонстровано зв'язок основної стратегії зеленого курсу з цифровими трансформаціями економіки за різними напрямами. Охарактеризовано стратегічний план ЄС та політику Цифрового десятиліття. Окреслено європейський підхід розвитку цифрової економіки, заснований на специфічному наборі принципів, цінностей, соціальних орієнтирах, захисті прав та інтересів європейців. Охарактеризовано діяльність основних органів ЄС та законодавство у цифровій сфері. Відзначено, що для реалізації політики Цифрового десятиліття передбачено моніторинг цифрових трансформацій в ЄС і на рівні країн-членів щодо досягнення спільних цілей. Визначено, що курс ЄС на розвиток цифрової економіки впливає на зміст зовнішньої політики та роль у підтриманні світового порядку. Тому окреслено основні напрями зовнішніх відносин ЄС у цифровій сфері та форми міжнародного співробітництва, зокрема багатонаціональні проєкти. Для сприяння цифровим трансформаціям ЄС взаємодіє з різними міжнародними організаціями , розширює двосторонні відносини з низкою держав Заходу та азіатськими союзниками, підтримує Східне партнерство та взаємодію з країнами Глобального Півдня. ЄС взаємодіє із СОТ для створення умов розвитку міжнародної торгівлі в умовах цифровізації. ЄС активно співпрацює з ООН та Міжнародним союзом електрозв'язку для створення стандартів і правил використання цифрових технологій.