МАЛИЙ ТА СЕРЕДНІЙ БІЗНЕС ЯК ДЕТЕРМІНАНТА РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ - ТУЛЬЧИНСЬКА, Світлана; ШИЛО, Андрій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Стаття присвячена обґрунтуванню ролі малого та середнього бізнесу як детермінанти зміцнення територій, що є важливим кроком для розробки стратегій сталого розвитку, які враховують особливості й потреби кожного регіону. Проаналізовано динаміку зміни кількості діючих суб’єктів середнього та малого підприємництва за 2010-2023 рр., яка дала можливість зазначити, що після скорочення кількості суб’єктів малого та середнього бізнесу у 2022 р. у 2023 р. відбулося зростання їх чисельності. Виокремлено роль та функції малого та середнього бізнесу у соціально-економічному розвитку країни. З’ясовано основні виклики, що стримують розвиток малого та середнього бізнесу в Україні. Визначено роль малого та середнього бізнесу у розвитку територій, що забезпечує: економічну стабільність та диверсифікацію економіки, створення робочих місць та підвищення зайнятості, стимулювання інновацій та економічного розвитку територій, зміцнення соціальної стабільності, стимулювання конкуренції та покращення якості послуг і товарів, розвиток місцевої інфраструктури та підтримку соціальних ініціатив. Визначено напрями державної політики щодо забезпечення розвитку малого та середнього бізнесу.