КОНЦЕПЦІЯ SMART CITY ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ - СУДОМИР, Світлана (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Стаття присвячена дослідженню концепції розумного міста (Smart City) як інноваційного підходу до забезпечення сталого розвитку територій у контексті викликів урбанізації. В статті увага зосереджена на необхідності інтеграції цифрових технологій, Інтернет речей, великих даних і штучного інтелекту для оптимізації управління ресурсами, підвищення екологічної стійкості та покращення якості життя громадян. Розглянуто міжнародний досвід лідерів рейтингу Smart City, таких як Лондон, Нью-Йорк, Амстердам, Париж і Рейк’явік, та виділено основні аспекти успіху, що формують концепцію «розумного міста», а саме: 1) інтеграція технологій: автоматизація транспортних систем, розвиток інтернет речей (IoT), впровадження штучного інтелекту (ШІ) для аналізу даних у реальному часі; 2) екологічну сталість: енергоефективність, використання відновлюваних джерел енергії, сприяння використанню екологічного транспорту; 3) мобільність: розвиток велосипедної інфраструктури, безконтактна оплата в громадському транспорті, оптимізація маршрутів; 4) участь громадян: інтерактивне управління (електронні петиції, контакт-центри), електронне врядування; 5) соціальна згуртованість: інклюзивність програм, спрямованих на задоволення потреб різних соціальних груп; 6) людський капітал (велика кількість бізнес-шкіл та університетів). Де встановлено, що дані підходи забезпечують високу якість життя та ефективність використання ресурсів. Окреслено основні аспекти впровадження концепції в Україні, зокрема фінансові обмеження, технологічну готовність, необхідність модернізації інфраструктури та підвищення цифрової грамотності. Запропоновано інструменти і підходи для реалізації Smart City, такі як публічно-приватне партнерство, розвиток національної платформи цифрових сервісів, інтеграція інтелектуальних транспортних систем, а також впровадження екологічних та соціальних ініціатив. Висновки статті підкреслюють стратегічну важливість впровадження концепції розумного міста для вирішення соціальних, екологічних та економічних проблем, зокрема в Україні.