ДОСЛІДЖЕННЯ РОЛІ МОНІТОРИНГУ ТА КОНТРОЛІНГУ В СИСТЕМІ В УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - ЄГІОЗАР’ЯН, Артур (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Статтю присвячено дослідженню ролі моніторингу та контролінгу в системі в управління підприємством, адже вони дозволяють отримувати оперативну інформацію про стан діяльності підприємства, виявляти відхилення від планових показників і вжити заходів для їх усунення. Мета статті - аналіз, систематизація та удосконалення теоретико-методичних засад впровадження систем моніторингу та контролінгу в управління підприємствами. В статті розглянуто сучасні підходи до розуміння контролінгу та моніторингу як ключових інструментів управління підприємствами, що сприяють досягненню стратегічних і оперативних цілей суб’єктів господарювання. Обґрунтовано, що контролінг визначається як комплексна система, що поєднує функції планування, обліку, аналізу та контролю, орієнтована на досягнення ефективного використання ресурсів і узгодження діяльності підприємства із стратегічними цілями. Дослідження показало, що моніторинг, в свою чергу, виконує оперативну функцію, забезпечуючи безперервний процес спостереження за ключовими показниками та швидку реакцію на відхилення. В дослідженні обґрунтовано важливість інтеграції контролінгу та моніторингу для підвищення адаптивності підприємства до змін у ринковому середовищі. Наведено аргументи, що цифровізація значно розширює можливості цих інструментів, автоматизуючи процеси збору та аналізу даних, що підвищує точність управлінських рішень. Контролінг забезпечує системний підхід до управління бізнес-процесами, дозволяючи прогнозувати ризики, моделювати сценарії розвитку та оптимізувати ресурси. Водночас моніторинг дозволяє оперативно реагувати на ринкові виклики та внутрішні зміни, підтримуючи стабільність бізнесу. Виявлено, що взаємодія між контролінгом і моніторингом формує цілісну систему управління, де контролінг задає стратегічні орієнтири, а моніторинг забезпечує виконання тактичних завдань. Дослідження дозволило виявити, що впровадження моніторингу та контролінгу сприяють підвищенню прозорості управлінських рішень, зниженню ризиків і підтримці стійкого розвитку підприємства в умовах цифрової трансформації.