МАТРИЧНИЙ ПІДХІД ДО ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ЦИФРОВУ СТРАТЕГІЮ ПІДПРИЄМСТВА - ЗУБКОВ, Сергій; КОЛЕСНИК, Аліна; СЄРОВ, Іван (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У сучасних умовах стрімкого розвитку цифрових технологій та їх всеохоплюючого впливу на бізнес-процеси, розробка ефективних цифрових стратегій стає критично важливим завданням для підприємств, що прагнуть зберегти конкурентоспроможність та забезпечити сталий розвиток. Мета дослідження полягає у розробці теоретико-методологічних засад формування цифрової стратегії підприємства та створенні практичного інструментарію для її імплементації. Методи дослідження включають системний аналіз, синтез, порівняння, узагальнення та матричний підхід. У результаті дослідження систематизовано та проаналізовано існуючі підходи до визначення поняття "цифрова стратегія", запропоновано авторське визначення цифрової стратегії як науково обґрунтованого комплексного плану системної трансформації та подальшого розвитку діяльності підприємства, що базується на концепції цифровізації усіх бізнес-процесів з метою формування стійких конкурентних переваг. Розроблено матрицю розподілу цифрових технологій за пріоритетами підприємства, яка дозволяє систематизувати технології за сферами застосування: клієнти, інновації, виробництво та внутрішні бізнес-процеси. Наукова новизна полягає у запропонованому матричному підході до систематизації та вибору цифрових технологій відповідно до ключових сфер діяльності підприємства, що дозволяє узгодити впровадження технологій зі стратегічними цілями підприємства. Практична значущість дослідження полягає в тому, що розроблена матриця є дієвим інструментом для підприємств при плануванні та впровадженні цифрових технологій, що дозволяє оптимізувати інвестиції та підвищити ефективність цифрової трансформації. Перспективи подальших досліджень включають апробацію запропонованої матриці на підприємствах різних галузей та розробку методики оцінки ефективності впровадження цифрових технологій на основі матричного підходу.