ТЕОРЕТИКО-ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ КАДРОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА У СУЧАСНИХ УМОВАХ - ОСТАХОВ, Олександр; ЛАРІНА, Тетяна; ГАЛИЦЬКИЙ, Олександр (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Стаття присвячена дослідженню теоретико-практичних аспектів управління кадровим потенціалом аграрних підприємств у сучасних умовах. Доведено, що кадровий потенціал аграрного підприємства є важливим стратегічним ресурсом, від якого залежить ефективність діяльності компанії. Його складовими є професійні знання, досвід, навички, а також особисті якості працівників, їхня мотивація та здатність до розвитку. З’ясовано, що у сучасних умовах управління кадровим потенціалом аграрного підприємства вимагає застосування системного, стратегічного та інноваційного підходів. Встановлено, що ефективна система управління кадровим потенціалом в аграрному секторі включає планування кадрових потреб, навчання та розвиток працівників, мотивацію, оцінку їхньої діяльності, а також підтримку сезонних працівників і формування кадрового резерву. Обґрунтовано, що сучасне управління кадровим потенціалом аграрного підприємства має базуватися на комплексному підході, що поєднує планування, розвиток, мотивацію, оцінку та технологічні інновації. Це дозволяє підвищувати ефективність виробництва, знижувати плинність кадрів та адаптуватися до швидкозмінних умов ринку.