ІНСТРУМЕНТАРІЙ ЗМІЦНЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ КРИЗИ - ПАНЧЕНКО, Володимир; ПАНЧЕНКО, Оксана (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Прикуто увагу до проблематики забезпечення життєздатності та розвитку вітчизняних підприємств у сучасних складних кризових умовах господарювання. Констатовано, що економічна безпека є системною комплексною характеристикою спроможності суб’єкта господарювання протидіяти викликам і загрозам, забезпечувати прийнятну фінансово-економічну ефективність господарювання, зберігати стабільний фінансовий стан, а також формувати передумови для функціонування й стійкості у стратегічній і тактичній перспективі. Метою статті визначено формування теоретико-методичних і прикладних засад формування інструментів забезпечення економічної безпеки суб’єктів господарювання в умовах кризи. Визначено інструменти гарантування економічної безпеки вітчизняних підприємств за такими провідними функціями управління, як аналіз, організація, планування, мотивація та контроль. З іншого боку, запропонований інструментарій спрямований на зміцнення таких складових безпеки вітчизняних підприємств в умовах кризи, як фінансова, інтелектуально-кадрова, техніко-технологічна, маркетингова, інформаційна, інституційно-правова.