ІНСТИТУЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ АДМІНІСТРУВАННЯ РОЗВИТКУ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ВИРОБНИЧИХ ЛАНЦЮГІВ ЗА УМОВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ПРОСТОРУ - СКОРОБОГАТА, Лариса; МІЩУК, Максим (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
У статті визначено сутнісні характеристики та основні етапи формування інституційного механізму адміністрування розвитку кластерних систем; доведено, що враховуючи цифровий характер сучасних інтеграційних тенденцій, кластеризацію слід розглядати як інструмент підвищення конкурентоспроможності економічних суб’єктів на стратегічну перспективу. Здійснено аналіз інституційного середовища застосування кластерних стратегій в модернізації соціально-економічних систем; сформовано комплекс принципів та технології взаємодії мережевих і інституційних структур; розроблено інституційний базис соціально-економічних перетворень у форматі побудови інтегрованих виробничих ланцюгів як складових забезпечення національної безпеки держави за умов глобалізаційних викликів. Систематизовано ієрархію та запропоновано інтерпретацію інституційної методології формування механізму адміністрування розвитку інтегрованих виробничих ланцюгів з метою розширення ресурсних і ринкових можливостей в форматі забезпечення стійких конкурентних переваг.