УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ І ОРГАНІЗУВАННЯМ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВА У МОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - СВАТЮК, Оксана (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Вивчено наукові підходи до управління ризиками, методи оцінювання ризиків на підприємстві. Досліджено сукупність теоретичних і практичних аспектів управління ризиками та організуванням праці персоналу, які забезпечують адаптацію діяльності підприємств до зміни середовища і воєнного часу. Проаналізовано ряд чинників впливу на організування праці персоналу в умовах високих ризиків в Україні. Новизна дослідження полягає у розробці комплексного підходу управління ризиками шляхом ознайомлення персоналу із конкретними заходами та діями у критичних ситуаціях. Запропоновано шкалу для оцінювання ризиків діяльності підприємства Обґрунтовано пропозиції покращення праці персоналу та мотивування колективу в воєнний час. Наведено результати, ознайомлення із розробленими заходами персоналу впливає на продуктивність праці. Дослідження містить акцент на умовах війни та необхідності стійкості бізнесу, що робить дослідження надзвичайно актуальним для поточної глобальної ситуації Планування заходів з управління ризиками є ключовими чинниками покращення організування праці персоналу в умовах нестабільності. Для забезпечення стійкості бізнесу потрібно моніторити зовнішнє та внутрішнє середовище, розробляти сценарії розвитку подій, оперативно реагувати на зміни. Для стимулювання керівників підприємств до вдосконалення організування праці доцільно: стратегічно запланувати заходи та пов’язати це із винагородою персоналу за результатами, розширити делегування повноважень та створювати позитивну корпоративну культуру. Подальшого дослідження потребують: вплив цифрових технологій на ризики витоку конфіденційної інформації; аналіз досвіду управління організування праці у країнах з розвинутою економікою; розроблення інструментів реагування персоналу підприємств до зовнішніх шокових ситуацій та негативних змін.