ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ІНКЛЮЗИВНИМ РОЗВИТКОМ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ЧИННИКИ, ТРЕНДИ ТА ДОСВІД КИТАЮ - ЛУ, Jizhou (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
В сучасних умовах практичні питання реалізації ефективного управління інклюзивним розвитком аграрних підприємств є надзвичайно актуальною в контексті забезпечення продовольчої безпеки країни. Метою статті є дослідження теоретичних та практичних аспектів управління інклюзивним розвитком аграрних підприємств, чинників, трендів та світових практик в сучасних умовах. Розглянуто основні тренди та проаналізовано чинники, які сприяють переходу суспільства до інклюзивного розвитку. Серед трендів особливу увагу приділено забезпеченню сталого розвитку, підтримці дрібних фермерів, інноваційній активності та технологізації, забезпеченню соціальної та економічної рівності, адаптації до глобальних викликів. В цьому контексті досліджені особливості аграрних підприємств. Визначено, що на світовому рівні продовольча безпека є глобальною проблемою, яка потребує спільних зусиль країн та міжнародних організацій. Проаналізовано особливості світового досвіду (на прикладі Китаю) управління інклюзивним розвитком аграрних підприємств. Виокремлено основні виклики, що постали перед агросектором України, та які перешкоджають повноцінному розвитку біологічного землеробства в цих країнах, а саме: зміна клімату, обмеженість водних ресурсів, шкідники та спалахи хвороб, обмежений доступ до органічних матеріалів, наявність жорсткої конкуренції на світовому ринку, брак кваліфікованих кадрів у агросекторі, збільшення населення, військові конфлікти. Проте, не зважаючи на виклики та перешкоди, досвід інклюзивного розвитку аграрних підприємств вищевказаних країн демонструє важливість комплексного підходу, що включає урядові програми та інші ініціативи, фінансову підтримку, навчання, інновації та доступ до ринків. Усі вказані аспекти роблять аграрний сектор країн особливим і важливим гравцем на світовому ринку агропродукції та визначають суттєвий його вплив на світову економіку і природне довкілля.