ЕКОНОМІЧНА СТІЙКІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ОСНОВА СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ЗМІН - ХАХАЛЄВ, Дмитро; ГАГАРІНОВ, Олексій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти економічної стійкості підприємств в умовах глобальних змін. Визначено ключові фактори, що впливають на здатність підприємств ефективно адаптуватися до економічних, екологічних та соціальних викликів сучасного світу. Проаналізовано існуючі підходи до оцінки економічної стійкості підприємств та запропоновано нові методики, які враховують вплив глобалізації, технологічних змін та нестабільності ринку. Особливу увагу приділено взаємозв’язку економічної стабільності та сталого розвитку підприємств та ролі інновацій у забезпеченні їх конкурентоспроможності. У статті досліджуються шляхи впровадження стійких практик у стратегічне управління компаніями для підвищення їх довгострокової ефективності. Запропоновано модель оцінки економічної стійкості підприємств, засновану на кількісних та якісних показниках, яка дозволяє врахувати специфіку діяльності в різних галузях економіки. Також проаналізовано практичні кейси компаній, які успішно реалізували стратегії підвищення стійкості в умовах невизначеності. Слід зазначити, що в умовах зростання невизначеності та глобальних загроз підприємства повинні використовувати гнучкі та адаптивні моделі управління. У статті також підкреслюється важливість стратегічного планування, інновацій та партнерства зацікавлених сторін для досягнення сталого розвитку.