ПОБУДОВА ІНТЕГРАЛЬНИХ ПОКАЗНИКІВ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - РУДАЧЕНКО, Ольга; УГОДНІКОВА, Олена; ТРОЯН, Владислава; БОЖИДАЙ, Ірина; МЕДВЕДЄВ, Дмитро (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Стаття присвячена аналізу соціально-економічного потенціалу територіальних громад (ТГ) в Україні в умовах децентралізованого управління, яке забезпечує ефективне вирішення місцевих проблем та активну участь громадян у прийнятті рішень. В дослідженні сформовано інтегральні показники соціально-економічного потенціалу територіальних громад, що дозволили комплексно оцінити їхній розвиток. Для побудови цих показників використано таксономічний метод. Запропонований алгоритм побудови інтегральних показників включає 7 основних етапів, а саме: відбір ТГ для побудови інтегральних показників; формування матриці показників, що характеризують СЕП; стандартизація показників; побудова інтегрального показника соціальних та економічних факторів по визначеним ТГ; визначення найбільш вагомих критеріїв; побудова та перевірка достовірності кореляційно-регресійної моделі залежності ІП, як результуючої величини; інтерпретація інтегральних показників. Реалізація кожного етапу відбувається покроково, всі етапи є взаємозалежними. Для інтерпретації інтегральних показників визначено шкалу від 0 до 1. Ближче значення до 1 свідчить про високий рівень соціально-економічного потенціалу, а ближче значення до 0 свідчить про низький рівень соціально-економічного потенціалу. Аналіз інтегральних показників показав негативну тенденцію та зниження соціально-економічного потенціалу ТГ протягом досліджуваного періоду. Значення цих показників суттєво відстають від верхнього порогового рівня 1, який слугує орієнтиром у запропонованих моделях. Результати моделювання інтегрального показника в громадах, які розташовані на територіях в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) вказують на критично низькі значення. Так, в Донецькому регіоні, зокрема, в Покровській ТГ, інтегральний показник знизився з 0,402254 у 2020 році до 0,120331 у 2023 році, що свідчить про негайну необхідність пошуку та розробки антикризових заходів та стратегій розвитку для підвищення потенціалу громад в воєнний та післявоєнний періоди.