ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ТА МОТИВАЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ЛЕЩЕНКО, Зиновія (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Впровадження системи професійного розвитку та мотивації працівників аграрних підприємств в Україні під час воєнного стану є критично важливим, оскільки забезпечує стійкість та ефективність агросектора, що є основою національної економіки та продовольчої безпеки. За результатами проведеного дослідження було визначено, що менеджмент персоналу в аграрному секторі має свої особливості, враховуючи специфіку роботи та сезонність, на основі чого було обґрунтовано особливості в характері роботи, професійному розвиткові, системі мотивація та утримання персоналу, соціальній відповідальності, автоматизації та механізації. Було виокремлено основні напрями впровадження системи професійного розвитку та мотивації працівників аграрних підприємств. Доведено доцільність застосування компетентнісного підходу в менеджменті персоналу, на основі чого обґрунтовано перелік необхідних навичок, компетентності та особливості мотивації різних груп працівників агропідприємств. Зазначено, що для агропідприємств України перспективні напрямки розвитку в контексті професійного розвитку та мотивації працівників можуть базуватися на закордонному досвіді, зокрема на прикладах країн Євросоюзу.