ПОДОЛАННЯ ПРОФЕСІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО АКАДЕМІЗМУ МЕНЕДЖЕРА АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНОГО НАПРЯМКУ В ВІДНОШЕННІ ДО КЛІЄНТІВ: ПРОБЛЕМА ТА РІШЕННЯ - КУБАНОВ, Ruslan; ЯЩЕНКО, Oleksii; МАКАТЬОРА, Dmytro (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Дослідження присвячено проблемі подолання професійно-психологічного академізму менеджера архітектурно-будівельного напрямку у відношенні до клієнтів. Термін «психологічний академізм менеджера» визначається як готовність та компетентність менеджера в області взаємодії з клієнтами та партнерами, що поєднує професійні аспекти управління та психологічні знання та навички. Авторський колектив наукової розробки висвітлює, що для подолання психологічного академізму менеджера необхідно розуміти психологічні особливості клієнтів, вміти сприймати їхні потреби та очікування, а також адаптувати особистісні комунікаційні стратегії відповідно до вимог клієнтів. Особлива увага приділяється встановленню довіри та побудові позитивних взаємин з клієнтами, а також умінню слухати, розуміти та ефективно спілкуватися з ними. Обговорюються ключові аспекти емоційного контролю та емоційного інтелекту у вирішенні проблеми психологічного академізму. Робота також наголошує на важливості управління переговорами та адаптації до культурних особливостей та цінностей клієнтів для успішної співпраці. Отже, розвиток психологічного академізму у взаємодії менеджера архітектурно-будівельного напрямку з клієнтами є ключовим для успішної співпраці та досягнення бізнес-цілей. Рекомендації щодо подолання психологічного академізму, такі як розвиток емпатії, комунікаційних навичок, вивчення культурних особливостей, управління конфліктами та побудова позитивних відносин, допоможуть менеджерам покращити якість обслуговування, збудувати довіру та досягнути успіху у своїй діяльності. Такий підхід сприятиме створенню позитивного робочого середовища, сприятиме розвитку харизматичного лідерства та підвищить результативність проектів в галузі архітектури та будівництва. Узагальнюючи, подолання психологічного академізму є важливою складовою успішного управління та співпраці в професійній діяльності менеджера. Визначений напрямок сприятиме успішній реалізації проектів та покращенню взаємин з клієнтами, що в свою чергу сприятиме зміцненню позицій на ринку та розвитку бізнесу.