ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - ЮДІНА, Олена; ЗІНЧЕНКО, Георгій; ЖИДИК, Андрій; ТОВТ, Юрій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті визначено, що інноваційний розвиток малого та середнього підприємництва (МСП) вимагає комплексного підходу, який включає як фінансову, так і технічну підтримку, навчання, а також сприятливі регуляторні умови. Сприяння інноваціям може суттєво підвищити конкурентоспроможність МСП на національному та міжнародному рівнях. У дослідженні розглянуто, що інноваційний розвиток МСП є важливою складовою економічного зростання та конкурентоспроможності. Ось декілька ключових аспектів та стратегій, що можуть сприяти інноваційному розвитку МСП: доступ до фінансування (гранти та субсидії; венчурний капітал; краудфандинг – збір коштів від великої кількості людей через спеціалізовані платформи); технологічні інновації; підвищення кваліфікації та навчання (навчальні програми, тренінги, семінари, конференції); цифровізація; міжнародна співпраця (експортні програми та партнерства з іноземними компаніями); регуляторна підтримка (пільгове оподаткування та спрощення адміністративних процедур); соціальні інновації (екологічно чисті технології та соціально-відповідальне підприємництво). Інноваційний розвиток є ключовим фактором, який впливає на успіх та довгострокову життєздатність бізнесу. Інноваційний розвиток є життєво важливим для будь-якого бізнесу, оскільки він забезпечує адаптацію до змін, підвищує ефективність, створює нові можливості для зростання та допомагає компаніям залишатися конкурентоспроможними на ринку. Інвестування в інновації – це інвестиція в майбутнє, що дозволяє бізнесу не тільки виживати, але й процвітати в умовах сучасної економіки. Інноваційний розвиток у сучасних умовах набуває особливого значення через швидкі зміни в технологіях, економічних умовах та суспільстві. В сучасних умовах інноваційний розвиток є необхідністю для бізнесу, що прагне залишатися конкурентоспроможним та адаптивним. Цифрові технології, глобалізація, сталий розвиток та клієнтоорієнтованість створюють нові можливості та виклики. Компанії, які активно інвестують в інновації та підтримують культуру інноваційності, мають більше шансів на успіх у швидко змінюваному світі.