ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ В УМОВАХ КРИЗИ - БАДЯЄВ, Олександр (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Стаття присвячена проблемі адаптації фінансового менеджменту підприємств до постійного технологічного розвитку. У процесі дослідження було проаналізовано передумови зміни технологічного устрою, ключові технології та кризи, що виникали через несвоєчасне прийняття цих технологій. Доведено існування взаємозв'язку між піковими технологічними досягненнями і кризовими явищами. Він підтверджує той факт, що глобальні кризи є двигуном технічного прогресу та підкреслює важливість постійної адаптації підприємств до сучасних умов. Вказано, що фінансово-економічна криза 2007-2009 років стала каталізатором для розвитку цифрових технологій. На прикладі підприємств, які завчасно впроваджували інноваційні рішення в свої процеси, було підтверджено, що своєчасна адаптація до умов цифрової економіки за часів Covid-19 дала можливість отримати значні фінансові переваги. Цей факт вперше, а військова агресія Росії проти України вдруге підтвердили важливість процесу дослідження новітніх технологій та постійної адаптації власних бізнес-процесів шляхом їх інноваційного оновлення. Таким чином, було доведено, що цифровізація фінансового управління підприємством в сучасних нестабільних умовах стає вже не просто перевагою, а саме крайньою необхідністю. У процесі дослідження було визначено, що основною метою цифрової трансформації фінансового менеджменту є не тільки впровадження цифрових інструментів, а й радикальна зміна традиційних підходів до бізнес-процесів на ті, де поєднання даних і технологій в процесі управління стануть ключовими. Виявлено головні переваги підходу з використанням цифрових технологій перед традиційним підходом до управління фінансами. Таким чином, доведено, що цифрова трансформація фінансового менеджменту підприємства є найбільш важливим напрямком адаптації до сучасних динамічних мінливих умов зовнішнього і внутрішнього середовища функціонування.