МИТНА БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ - КОЛОМІЄЦЬ, Ганна (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті розглядаються сучасні виклики митної безпеки України та визначаються стратегічні напрями її вдосконалення. Підкреслюється важливість митної безпеки як критично важливої складової національної безпеки держави, яка забезпечує захист економічних інтересів країни, сприяє зниженню рівня контрабанди, боротьбі з тероризмом та іншими транснаціональними загрозами. У сучасних умовах глобалізації та інтернаціоналізації економіки значення митної безпеки значно зросло. Ефективне функціонування митних органів, аналіз та контроль показників митної безпеки мають вирішальне значення для забезпечення стабільності та національної і економічної безпеки держави. У статті проведено аналіз досліджень та публікацій, присвячених проблемам митної безпеки України, висвітлено основні теоретичні та методичні аспекти цієї категорії, окреслено її ролі у системі національної безпеки України. Авторка досліджує сучасний стан митної безпеки України, визначає основні виклики, що стоять перед митними органами, та пропонує практичні рекомендації щодо підвищення ефективності митної системи. Основними викликами, що впливають на митну безпеку України, визначені пандемія COVID-19 та воєнне вторгнення росії в Україну. Стаття акцентує увагу на необхідності законодавчого врегулювання митних інтересів держави та інтеграції митної безпеки у загальну систему економічної та національної безпеки. Авторка також підкреслює важливість взаємозв'язку митної безпеки з фінансовою та зовнішньоекономічною безпекою.