СУЧАСНІ ІНСТРУМЕНТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ - КОВАЛЬ, Наталія (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті розглянуто перспективні інноваційні інструменти забезпечення фінансової стійкості комерційних банків, а саме бенчмаркінгу. Представлене наукове дослідження присвячене здатності банків в умовах динамічного та непердбаченого ринкового середовища, фінансової глобалізації забезпечити стабільну роботу та виконати свої власні зобов'язання, з метою утримання та завоювання конкретних сегментів фінансового ринку, а також забезпечення фінансової безпеки в країні. Було детально розглянуто сутність та сформульовано розуміння властивостей категорії бенчмаркінгу, як інструменту підвищення конкурентоспроможності та вдосконалення розвитку банківських установ у світовому просторі. Зокрема, теоретично обгрунтовано доцільність та раціональність використання бенчмаркінгу в підвищення ефективності функціонування та діяльності комерційних банків. Надано комплексний підхід щодо інноваційних інструментів фінансової стійкості банківських установ, які мають враховувати вектор економічного зростання та постійного вдосконалення стратегії платоспроможності і підвищення показників ефективності роботи. Зроблено висновок щодо необхідності застосування інструментарія роботи на базі бенчмаркінгу, який забезпечить підвищення та вдосконалення інноваційних методів прийняття управлінських рішень, направлених на раціональність та ефективність управління бізнес-процесами. Надасть можливість отримати конкурентні переваги, безперервний пошук та адаптацію до умов конкурентного сереовища, стабільно розвивати бізнес-стратегію, та підвищувати ефективність діяльності в умовах коливань зовніщнього середовища.