МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА - ЛАРІОНОВА, Катерина; КАПІНОС, Геннадій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
У статті виокремлено головні характеристики власного капіталу, розглянуто його складові елементи та джерела утворення. Зазначено, що ефективна діяльності будь якого суб'єкта господарювання напряму залежить від якісного управління капіталом підприємства. Запропоноване власне визначення управління капіталом підприємства та обґрунтована основна його мета та завдання. Удосконалено підходи до формування організаційно-економічного механізму управління капіталом підприємства. Застосування функціонального та системного підходів в дослідженні управлінського процесу дозволило розробити структуру механізму управління капіталом підприємства. Дослідивши основні елементи механізму управління формуванням та використанням капіталу підприємства розроблено його модель. Удосконалено механізм управління капіталом підприємства шляхом створення формуючого та функціонального блоків, що дає можливість комплексно здійснювати управління капіталом підприємства та ґрунтується на здійсненні поетапного вибору й використанні методів, важелів, заходів управління і формуванні адекватної їм структури системи управління. Реалізація запропонованого підходу спрямована на забезпечення підвищення ефективності управління капіталом суб’єкта господарювання, що дозволить максимізувати прибуток та мінімізувати комерційний ризик.