МОДЕЛЮВАННЯ ЗАГАЛЬНОСВІТОВИХ ТРЕНДІВ МІГРАЦІЙНИХ НАМІРІВ СЕРЕД МОЛОДІ: ВИСНОВКИ ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЛЮДСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ* - ФЛЕЙЧУК, Марія; ІВАНЮК, Уляна (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
У статті проаналізовано загальносвітові тенденції міжнародної міграції. Окреслено низку інструментів дослідження міграційних трендів. На основі багатофакторної регресії виокремлено чинники і фактори міжнародних міграційних намірів молоді з використанням даних 134 країн світу. З використанням інструментарію системно-динамічного моделювання виявлено взаємозв’язки між основними чинниками міграційних намірів та безпосередньо фактом еміграції, а також між структурою населення, рівнем продуктивності праці в країні-донорі, структурою зайнятості емігрантів в країні-реципієнті, інструментарієм трансферу технологій чи фактом повернення в країну походження емігрантів, які були зайняті у секторі НДДКР за кордоном).