ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ ФОРМУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОГО КАПІТАЛУ ВІТЧИЗНЯНИХ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ - НАКОНЕЧНА, Наталія; КАРАПІНКА, Максиміліан (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
У дослідженні актуалізовано проблематику державної політики стимулювання продуктивного використання грошових трансфертів, а саме у вигляді здійснення інвестицій. Метою статті є обґрунтування фінансових інструментів формування підприємницького капіталу вітчизняних трудових мігрантів із врахуванням світового досвіду та важливості отримання достатніх економічних і соціальних вигід від їх використання. Показано обсяги та динаміку щорічних переказів трудовими мігрантами в Україну грошового капіталу і в, що формує біля 8,0 % ВВП країни. Однак, цей капітал використовується дуже не продуктивно і в практично повній мірі йде на фінансування споживчих витрат вітчизняного населення. Тому, констатовано, що головним завданням органів влади є стримувати критичне нарощення обсягів зовнішньої міграції населення та створити привабливі трудові умови на внутрішньому ринку праці, що дозволяє накопичувати грошовий капітал і його перевищити в порівнянні із переказами закордону. Визначені економічні та соціальні вигоди від використання державних міграційних облігацій при формуванні підприємницького капіталу вітчизняних трудових мігрантів.