ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ВИБОРУ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЄКТУ ЗА ЙОГО ВМІСТОМ - ЧАЙКОВСЬКА, Інна; ПРОСКУРОВИЧ, Оксана; ГОРБАТЮК, Катерина; ЗАВГОРОДНЯ, Тетяна (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
У статті вирішено задачу вибору одного з трьох інноваційно-інвестиційних проєктів на ПП «Ліфт Стандарт» з дослідження й експериментальних розробок у сфері технічних наук та обслуговування устаткування промислового призначення згідно області знань «Управління вмістом (масштабом) проєкту». Експерти встановили, що при виборі проєкту необхідним є врахування таких критеріїв та субкритеріїв: цілі (інноваційність; відповідність цілям підприємства; збільшення частки ринку; екологічний аспект); охоплення (потенційні клієнти; потенційні конкуренти; потенційні партнери; ринкові умови); можливості (терміни реалізації; вартість проєкту; наявність ресурсів; можливість формування команди проєкту); обмеження (технологічні труднощі; організаційні труднощі; фінансові труднощі; виробничі труднощі); результати (ймовірність успішної реалізації; прогнозований прибуток; вплив на операційну діяльність підприємства; перспективи розвитку). Результатом практичного застосування методу аналізу ієрархії для обрання одного з трьох проєктів із вказаними характеристиками є розрахунок комплексного показника для кожного з проектів, найбільший з них свідчить, що за даних умов при врахування даних критеріїв та думок експертів, слід обрати саме його. Комплексний показник із врахуванням локальних пріоритетів дав наступний результат: Проєкт 1 – 0,385; Проєкт 2 – 0,383; Проєкт 3 – 0,231. Тому найраціональнішим буде вибір підприємством саме проєкту 1 для реалізації. Застосування методу аналізу ієрархії дозволило надати рекомендації для прийняття ефективного обґрунтованого управлінського рішення.