СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ ІНСТИТУТУ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В УКРАЇНІ - ДРОГОБЕЦЬКИЙ, Іван (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
У статті з'ясовано, що становлення та розвиток інституту комунальної власності в Україні базується на соціально-економічних: децентралізація влади (перехід до децентралізованого управління означає передачу частини повноважень і ресурсів з центрального рівня до місцевого самоврядування, що створює основу для розвитку комунальної власності та переходу деяких об'єктів з державної власності до комунальної); потреба у підтримці інфраструктури (муніципалітети забезпечують розвиток і підтримку інфраструктури на місцевому рівні, такої як дороги, парки, лікарні, школи, тощо, при цьому комунальна власність дозволяє краще відповідати на потреби населення в якісних комунальних послугах); розвиток місцевого господарства (комунальна власність може сприяти розвитку місцевого господарства, привертанню інвестицій та створенню нових робочих місць, що позитивно впливає на економічний розвиток регіону) та організаційно-правових: законодавство про місцеве самоврядування (в Україні існує низка законів, що регулюють правові аспекти функціонування місцевого самоврядування, в тому числі інститут комунальної власності, що надає юридичний фундамент для розвитку комунальної власності); реформа державного управління (реформи в державному управлінні спрямовані на забезпечення ефективної діяльності органів місцевого самоврядування, що включає удосконалення механізмів управління комунальною власністю та переходу об'єктів до комунальної власності); європейська інтеграція (у контексті європейської інтеграції Україна зобов'язана впроваджувати стандарти щодо управління майном та стимулювати розвиток комунальної власності, що допомагає досягти високих стандартів управління і підвищити ефективність муніципальних структур) передумовах. Ці соціально-економічні та організаційно-правові передумови сприяють становленню та розвитку інституту комунальної власності в Україні, сприяючи покращенню управління муніципальним майном та розвитку територіальних громад.