ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ УКРАЇНСЬКИХ УНІВЕРСИТЕТІВ ЗА ІНТЕГРАЛЬНОЮ МЕТОДИКОЮ - ЮРЧИШЕНА, Людмила (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
У статті розглянута проблематика оцінки фінансової стійкості українських університетів, що обумовлена нестійкими тенденціями й умовами функціонування українських закладів вищої освіти (ЗВО). Метою дослідження є обґрунтування та практична апробація методики розрахунку інтегрального показника фінансової стійкості університетів на підставі трикритеріального підходу із врахуванням рангу пріоритетності та ваги коефіцієнтів. За результатами дослідження визначено методику розрахунку інтегрального показника фінансової стійкості ЗВО, що базується на трикритеріальному підході, а саме: показники масштабу, що враховують зміну контингенту здобувачів вищої освіти на бюджетній і контрактній формі навчання, а також їх вплив на рівень фінансування та видатки; грошові потоки, їх вплив на ліквідність та здатність формувати фінансову подушку ЗВО; доходи і витрати, зокрема їх співвідношення, структуру та рівень відносно студентів та викладачів. Для кожного із критеріїв та показників визначено ранг пріоритетності та вагові коефіцієнти за динамічним підходом на підставі вихідних даних ЗВО України. Запропоновано типи фінансової стійкості відповідно до отриманого значення інтегрального показника. Здійснено практичну апробацію запропонованої методики розрахунку інтегрального показника фінансової стійкості на прикладі 35 ЗВО України, що включають класичні, політехнічні, педагогічні, економічні та інші заклади.