КРИТЕРІАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - КВАСНИЦЬКА, РАЇСА; МРОЗОВСЬКИЙ, ЯНУШ (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2021)
У статті обґрунтовано суть капіталу підприємства та його структуризації. Обґрунтовано доцільність використання, при розробці управлінських заходів щодо оптимізації структури капіталу, так званої цільової структури капіталу, яка є співвідношенням його елементів, що дозволяє повністю забезпечити досягнення вибраного критерію її оптимізації. Запропоновано авторський науково обґрунтований методичний підхід до оптимізації структури капіталу підприємства, що передбачає обов’язкове врахування цільового спрямування співвідношення величини капіталу за джерелами формування та конкретним майновим забезпечення функціонування підприємств, при одночасному генеруванні прибутку та підвищенні їх фінансової стійкості. Доведено, що при формуванні оптимальної цільової структури капіталу підприємства доцільним є застосування не одного, а одночасно двох критеріїв оптимальності – рівня рентабельності власного капіталу та рівня фінансової стійкості підприємства.