ЗАВДАННЯ СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНОЇ ПОЛІТИКИ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - ВОЙНАЛОВИЧ, Ірина (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
У дослідженні наголошено на проблематиці загострення та необхідності вирішення проблем збереження людського капіталу України на сучасному етапі функціонування та розвитку соціально-економічної системи країни в умовах війни. Метою дослідження визначено обґрунтування завдань соціально-гуманітарної політики у сфері збереження людського капіталу України в умовах війни. Зроблено висновок, що повномасштабна війна обумовила глибоку соціально-економічну кризу і велику кількість ВПО та біженців з України за кордон, значна частина яких орієнтується на життя і працевлаштування за кодоном. Подальший розвиток цих процесів призведе до критичного погіршення людського капіталу України, послаблення її демографічної стійкості. Обґрунтовано нові завдання, а також окреслено параметри формування та впровадження ефективних механізмів, інструментів і засобів соціально-гуманітарної політики збереження людського капіталу України, необхідного для повоєнної відбудови країни та її регіонів, зокрема в частині послаблення міграційної кризи, стабілізації внутрішніх вимушених переміщень і високої соціальної вразливості ВПО, недопущення гуманітарної катастрофи та посилення загроз національній єдності, нівелювання загроз для релокованого бізнесу та мінімізації ризиків посилення дестабілізації соціально-економічної системи країни, стабілізації внутрішнього ринку праці в умовах війни та повоєнного відновлення соціально-економічної системи України.