НАПРЯМИ ІНСТИТУЦІОНАЛЬНИХ ЗМІН В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ - ЧАСТОКОЛЕНКО, Ігор (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
У статті акцентовано увагу на процеси цифровізації економіки та їх місце у забезпеченні конкурентоспроможності країни. Виділено позитивні наслідки діджиталізації для розвитку національної економіки. Проведено аналіз останніх досліджень і публікацій стосовно проблем функціонування і розвитку діджиталізації та зроблено висновок про необхідність обґрунтування нових більш адаптованих до сучасних реалій інструментів та засобів державного регулювання розвитку сектора інформаційної економіки України. Визначено напрями інституціональних змін в системі державного регулювання процесів діджиталізації національної економіки України, які згруповано стосовно правового (формування повноцінного законодавства, усунення правових обмежень, запровадження інституційно-правового механізму з розвитку з цифровізації) та організаційного (створення міжвідомчого органу, запровадження інституційно-організаційного механізму, активізація діджитал-співпраці, запровадження контролю та моніторингу процесів поширення діджиталізації) характеру. Поряд із напрямами ідентифіковано об’єкти врегулювання (інтелектуальний капітал, інфраструктура, освітній та науково-технічний розвиток), які мають визначальне значення при досягненні необхідних інституціональних змін в системі державного регулювання розвитку сектора інформаційної економіки України.