МОДЕЛЮВАННЯ ДИНАМІКИ РОЗВИТКУ СТРАХОВОГО РИНКУ В КРАЇНАХ OECD - Журавка, Федір; Діденко , Ірина; Маргасова, Вікторія; Басанець, С. (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2022)
Актуальність теми визначається стрімкими глобалізаційними процесами, які відбуваються у фінансовому секторі загалом та сфері страхування зокрема. Під час формування карти заходів щодо формування національної страхової політики необхідно враховувати соціально-економічний рівень розвитку країни та вплив зовнішніх факторів. Метою даної роботи є розробка методики моделювання динаміки розвитку страхового ринку в країнах OECD. Об’єктом дослідження є процес моделювання розвитку страхового ринку країн на основі ключових індикаторів страхування. Предметом дослідження є математичні методи та моделі оцінювання динаміки розвитку страхового ринку країн OECD. Методи дослідження. Для дослідження поставлених завдань були використані такі загальнонаукові та специфічні методи дослідження, як: індукції та дедукції, аналізу та синтезу, порівняння та логічного узагальнення, табличний та графічний метод, факторний аналіз, кластерний аналіз (методом ієрархічної кластеризації (метод Ворда) та методом k-середніх. У роботі проведено аналіз сутності процесів трансформації страхового ринку країн OECD під впливом соціально-економічних та геополітичних факторів; систематизовано існуючі підходи до моделювання динаміки розвитку страхового ринку країн OECD; сформовано задачі моделювання динаміки розвитку страхового ринку в країнах OECD; обрано вхідні дані для побудови математичної моделі оцінювання динаміки розвитку страхового ринку в країнах OECD; описано вимоги до моделі визначення інтегрального показника розвитку страхового ринку країн OECD та їх кластеризації; проаналізовано отримані результати та перевірено адекватність побудованої математичної моделі; розроблено рекомендації за результатами проведених розрахунків.