ФОРМУВАННЯ БІЗНЕС-СТРАТЕГІЇ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ У ВОЄННИЙ ПЕРІОД - Павлова, Олена; Павлов, Костянтин; Шульгач, Назарій; Плоскіна, Андріана (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2022)
У статті проаналізовано стан підприємництва в Україні під час воєнного стану. Проведено аналіз останніх досліджень та публікацій вчених стосовно даної теми та на їх основі виокремлено нерозглянуті питання. Здійснено прогноз доходів підприємств у 2022 році порівняно з 2021 роком. Наведено статистику підприємств, які здійснили релокацію в Україні та за кордон. Систематизовано основні перешкоди бізнесу у відновленні діяльності. Визначено головні функції реінжинірингу як антикризового інструменту. Досліджено сучасний стан промислової галузі України, збитки в даній сфері від військового вторгнення. Проаналізовано обсяг реалізованої продукції підприємствами харчової промисловості протягом 2017-2021 рр. Досліджено структуру інвестицій у промисловості за їх цільовим призначенням за жовтень 2022 року. Визначено роль Національної платформи продовольчої безпеки, яку створив уряд України, як інноваційного інструменту для побудови нових логістичних ланцюгів у державі. Здійснено аналіз індексів загальноекономічного середовища та очікуваних змін загальноекономічного середовища всієї переробної промисловості та харчової промисловості окремо протягом травня-жовтня 2022 року. Актуалізовано потенціальні можливості харчової галузі у експорті та узагальнено необхідність переорієнтації харчової промисловості для збільшення конкурентоспроможності продукції як на вітчизняному, так і на закордонному ринках.