ВПЛИВ СОЦІАЛЬНИХ ФАКТОРІВ НА УПРАВЛІННЯ ВИКОРИСТАННЯМ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ АГРАРНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Полтавець, Анатолій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2022)
У статті досліджено вплив соціальних факторів на управління використанням земельних ресурсів аграрними підприємствами. Проаналізовано основні показники, що характеризують соціальні фактори, зокрема: чисельність населення, структура населення працездатного віку за статтю, рівні народжуваності і смертності населення, загальні коефіцієнти народжуваності, смертності та природного приросту населення України (на 1000 чол. наявного населення), сумарного коефіцієнту народжуваності. Вказані соціальні фактори аналізувалися в розрізі країни в цілому, в розрізі регіонів та за типом місцевості (сільська та міська). Встановлено, що динаміка руху чисельності населення та його структура визначають чисельність та віковий склад трудових ресурсів аграрних підприємств Наголошено на тому, що визначальний вплив на формування кількісних параметрів трудових ресурсів надає демографічна ситуація, що складається під впливом різних чинників.