СИСТЕМА ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНСЬКИХ АГРОХОЛДИНГІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ: МЕТОДОЛОГІЯ ОЦІНКИ ТА УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ - ПОЙДА-НОСИК Nina (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
Повномасштабне збройне вторгнення на територію України у 2022 році суттєво трансформувало умови функціонування аграрного сектору, посиливши загрози фінансовій безпеці агрохолдингів та змінивши структуру фінансових ризиків. Метою дослідження є адаптація методики оцінки рівня фінансової безпеки акціонерних товариств до специфіки великих агрохолдингів в умовах воєнного часу та її апробація на прикладі публічних компаній аграрного сектору України. Використано системний підхід, методи фінансового аналізу, порівняння та інтегральної оцінки на основі системи зважених індикаторів. Розроблено адаптовану систему з 20 індикаторів фінансової безпеки агрохолдингів, згрупованих у чотири блоки: фінансова стійкість; ліквідність та платоспроможність; прибутковість та ефективність; доступ до фінансування і ринкова позиція. Апробацію здійснено на прикладі Kernel Holding S.A., MHP SE та Astarta Holding N.V. за 2019–2024 рр. У 2022 році всі компанії зазнали суттєвого погіршення інтегрального показника фінансової безпеки (FSI 1.9–2.7 – критичний та прийнятний рівні). У 2023–2024 роках зафіксовано поступове відновлення, яке для двох компаній наблизилося до довоєнного рівня, тоді як середньогалузевий FSI досяг 3.3 (рівень «високий»). Запропонована методика може використовуватися фінансовими директорами агрохолдингів, інвесторами та державними органами для моніторингу фінансової безпеки в умовах збройного конфлікту.