ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ФІНАНСОВИХ РИЗИКІВ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ ПІДПРИЄМСТВА В СИСТЕМІ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ - ДУБАС, Ростислав (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади оцінювання впливу фінансових ризиків на економічну безпеку підприємства в системі корпоративного управління. Обґрунтовано необхідність інтеграції ризик-менеджменту, стратегічного управління та механізмів корпоративного контролю з метою своєчасного виявлення та нейтралізації фінансових загроз. Визначено взаємозв’язок між фінансовими ризиками, рівнем фінансової стійкості та економічною безпекою підприємства. Узагальнено сучасні підходи до ідентифікації та оцінювання ризиків, зокрема положення ISO 31000:2018 та концепції COSO Enterprise Risk Management. Запропоновано послідовність оцінювання впливу фінансових ризиків на економічну безпеку підприємства, яка охоплює моніторинг середовища, виявлення фінансових ризиків, оцінювання їх впливу, визначення критичних зон, прийняття корпоративного управлінського рішення, реалізацію заходів реагування, контроль результатів та коригування управлінських заходів. Обґрунтовано доцільність використання системи фінансових індикаторів для визначення рівня ризикового впливу та своєчасного формування управлінських рішень. Доведено, що інтеграція оцінювання фінансових ризиків у систему корпоративного управління сприяє підвищенню фінансової стійкості, адаптивності та довгострокової економічної безпеки підприємства.