ПРОСТОРОВА АСИМЕТРІЯ РОЗВИТКУ РИНКІВ ПРОДУКЦІЇ ТА ВИРОБНИЧИХ РЕСУРСІВ ТВАРИННИЦТВА В СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ - ОРЕЛ, Володимир; КОРНІЄЦЬКИЙ, Олександр; СМІГУНОВА, Олена (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження просторової асиметрії розвитку ринків продукції та виробничих ресурсів тваринництва в Сумській області в умовах воєнного стану. На основі системного поєднання статистичного, порівняльного, просторового та картографічного аналізу оцінено територіальний розподіл поголів'я великої рогатої худоби, а також динаміку виробництва основних видів продукції (молока і м'яса) у розрізі адміністративних районів за період 2021–2025 років. Для кількісного оцінювання глибини територіальної концентрації ресурсів застосовано індекс Герфіндаля–Гіршмана (HHI), розраховане значення якого для поголів'я ВРХ склало 2312,11 пункту, що відповідає помірному рівню концентрації та вказує на наявність передумов для підтримання стійкості регіонального агропродовольчого ринку. Встановлено, що загальне скорочення виробничого потенціалу галузі відбувалося нерівномірно, що зумовлено різним рівнем впливу воєнних ризиків, безпекових загроз, мінування угідь і руйнування логістичних ланцюгів у прикордонних районах. Виявлено ключові просторові осередки: Конотопський і Роменський райони сформували ядро ресурсного забезпечення та виробництва молока (акумулюючи понад 55 % валового надою), тоді як Сумський район зберіг домінуючі позиції у виробництві м'яса (понад 52 % у 2025 році). Картографічна візуалізація підтвердила наявність локальних центрів та відставання периферійних прикордонних територій (зокрема, Шосткинського району). Обґрунтовано науково-практичні рекомендації щодо вдосконалення просторової організації тваринництва шляхом застосування диференційованої регіональної політики та державної підтримки: розбудови переробно-логістичної інфраструктури для районів-лідерів і відновлення матеріально-технічної бази підприємств у постраждалих районах.