ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОДУКЦІЇ - ГАРБАЖІЙ, Катерина (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті здійснено теоретико-методичне обґрунтування засад формування механізму управління конкурентоспроможністю агропродовольчої продукції в умовах динамічної трансформації ринкового середовища та посилення воєнних, економічних і логістичних викликів. Досліджено еволюцію наукових поглядів щодо змісту категорії «механізм управління» та аргументовано доцільність концептуального розмежування управління конкурентоспроможністю підприємства як суб’єкта господарювання та безпосередньо агропродовольчої продукції. Зроблено акцент на перенесенні центру управлінського впливу на характеристики продукції, що формують її споживчу цінність на цільових ринках. Уточнено сутність механізму управління конкурентоспроможністю продукції як цілісної, відкритої, структурно впорядкованої та адаптивної системи взаємопов’язаних суб’єктів, цілей, принципів, функцій, методів, ресурсів, важелів, інструментів та інформаційно-аналітичного забезпечення, спрямованої на створення, реалізацію, підтримання й розвиток конкурентних переваг. Систематизовано базові структурні складові механізму (цільову, суб’єктно-об’єктну, методологічну, функціональну, ресурсну, організаційну, інструментальну, інформаційно-аналітичну та результативно-оціночну) і визначено їх функціональне призначення. Запропоновано структурно-функціональну модель механізму, що відображає архітектоніку взаємодії керуючої та керованої підсистем, ресурсного і аналітичного блоків, процесів трансформації факторів у конкурентні переваги продукції, оцінки результативності та циклічного зворотного зв’язку. Науково обґрунтовано концептуальний підхід до побудови механізму на основі інтеграції відносно стійкого структурно-функціонального ядра та змінних контурів сучасних складових (цифрової, інноваційної, екологічної, логістичної, інституційної, резильєнтної, інклюзивної, інтеграційної та соціальної). Практична цінність запропонованого підходу полягає у забезпеченні гнучкості налаштування механізму під специфіку продукції, умови цільового ринку та актуальні виклики середовища.