РОЛЬ КРИПТОВАЛЮТ ТА БЛОКЧЕЙН ТЕХНОЛОГІЇ У ТРАНСФОРМАЦІЇ РОЗРАХУНКОВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ СВІТОВОГО ФІНАНСОВОГО РИНКУ - БРЕЧКО, Олександр (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
Метою статті є теоретико-методологічне обґрунтування та практичний аналіз ролі криптовалют у процесах модернізації розрахункової інфраструктури світового фінансового ринку, а також визначення ключових трендів, ризиків та стратегічних перспектив їх інтеграції у глобальний платіжний простір. Досліджено еволюцію та класифікацію криптоактивів відповідно до міжнародних стандартів, зокрема європейського регламенту MiCA. Виявлено критичні деструктивні обмеження традиційної кореспондентської системи та мережі SWIFT, включаючи низьку швидкість, високу вартість трансакцій та операційну непрозорість. З позицій неоінституційної теорії обґрунтовано методологічні підходи до оптимізації трансакційних витрат через механізми смарт-контрактів та атомарних розрахунків. На основі аналізу практичного інституційного досвіду лідерів ринку (J.P. Morgan, Ripple, Stripe, SWIFT) доведено масштабний перехід блокчейн-технологій від експериментальних моделей до промислового використання. Систематизовано ключові виклики безпеки (вразливості смарт-контрактів, хакерські атаки) та макроекономічні канали передачі системних ризиків (ризики забезпечення стейблкоїнів, «криптоїзація» економік). Обґрунтовано та деталізовано прогнозний сценарій формування до 2030р. трикомпонентної гібридної платіжної архітектури світового ринку. Сформульовані концептуальні положення, аналітичні узагальнення та прогнозні моделі можуть бути використані центральними банками (зокрема Національним банком України) при розробці регуляторних нормативно-правових актів для ринку віртуальних активів, проектуванні архітектури національних цифрових валют (CBDC), а також комерційними банками та фінансовими інституціями для оптимізації транскордонних розрахункових шлюзів та інтеграції програмованих платіжних протоколів.