КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ПРОГНОЗУВАННЯ ТА ОЦІНЮВАННЯ РАЦІОНАЛЬНОСТІ ФІНАНСОВИХ РІШЕНЬ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - МОСКВЯК Yaroslava (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті досліджено теоретико-методологічні та концептуальні засади прогнозування й оцінювання раціональності фінансових рішень суб’єктів господарювання в умовах економічної невизначеності. Актуальність дослідження обумовлена посиленням нестабільності зовнішнього економічного середовища, зростанням впливу макроекономічних, геополітичних, валютних, інфляційних і фінансових чинників на результати діяльності підприємств, що суттєво ускладнює процес прийняття обґрунтованих фінансових рішень. Доведено, що використання виключно детермінованих моделей прогнозування та історичних даних не забезпечує належного рівня достовірності управлінських рішень, що зумовлює необхідність застосування інтегрованого прогнозно-аналітичного підходу, заснованого на сценарному моделюванні, оцінюванні ризиків і багатокритеріальному аналізі. Уточнено економічну сутність поняття «раціональність фінансового рішення», яке запропоновано трактувати як комплексну характеристику обґрунтованості вибору фінансової альтернативи, що відображає ступінь її відповідності стратегічним і поточним фінансовим цілям підприємства з урахуванням оптимального співвідношення між очікуваною дохідністю, ризиком, ліквідністю, вартістю фінансових ресурсів, часовими параметрами, фінансовою стійкістю та адаптивністю до змін економічного середовища. Обґрунтовано, що максимізація прибутковості не може розглядатися як єдиний критерій раціональності, оскільки високий очікуваний фінансовий результат може супроводжуватися критичним рівнем ризику або погіршенням фінансової стійкості підприємства. Систематизовано сучасні підходи до прогнозування фінансових параметрів та обґрунтовано доцільність комплексного використання кількісних, якісних, сценарних, експертних і ризик-орієнтованих методів. Запропоновано концептуальну модель прогнозування та оцінювання раціональності фінансових рішень, яка охоплює формування інформаційно-аналітичної бази, діагностику фінансового стану підприємства, ідентифікацію факторів невизначеності, розроблення альтернатив, прогнозування їх результатів, сценарне моделювання, оцінювання ризиків, аналіз чутливості, багатокритеріальне порівняння альтернатив, вибір, реалізацію, моніторинг і коригування фінансових рішень. Визначено систему критеріїв оцінювання раціональності, що включає економічну ефективність, рівень ризику, ліквідність, фінансову стійкість, стратегічну відповідність, часову ефективність та адаптивність. Наукова новизна дослідження полягає у розвитку концептуальних засад прогнозування та оцінювання раціональності фінансових рішень шляхом інтеграції прогнозного, сценарного, ризик-орієнтованого й багатокритеріального підходів у межах єдиної адаптивної прогнозно-аналітичної моделі, практичне застосування якої сприятиме підвищенню обґрунтованості фінансових рішень, зміцненню фінансової стійкості та своєчасній адаптації підприємств до змін економічного середовища.