ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГОЛОВНИХ ФАКТОРІВ ЗРОСТАННЯ ФІНАНСОВИХ ПОРУШЕНЬ У ДЕРЖАВНОМУ СЕКТОРІ ТА НАПРЯМИ ЇХ МІНІМІЗАЦІЇ - БАРДАШ, Сергій; КРЕДИСОВ, В'ячеслав; ПАШКОВА, Алла (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
Органи державного фінансового контролю України з року в рік фіксують достатньо високі обсяги фінансових порушень. В умовах відчутного дефіциту коштів для ведення військового супротиву агресору та здійснення інших важливих соціальних видатків суттєве зростання обсягу фінансових порушень та недоліків під час управління публічними фінансами на суму 258,7 млрд грн, встановлених Рахунковою палатою України та Державною аудиторською службою України за 2024 рік, актуалізує дослідження причин ситуації, що склалась. За результатами проведеного дослідження встановлено що: діяльність органів державного фінансового контролю в цілому можна визнати ефективною, проте такою, що не приводить до зменшення фінансових порушень у майбутньому; основною причиною існування великого обсягу фінансових порушень, а в окремих випадках їх суттєвого зростання є недоліки кадрової політики в державному секторі економіки, неналежне реагування на неефективну діяльність керівників суб’єктів державного сектору, а також на рекомендації за результатами проведених заходів контролю. З метою усунення описаних екзогенних та ендогенних причин незадовільного стану управління державним майном та державними ресурсами запропоновано: удосконалити загальну методику заходу контролю та впровадити процедури застосування гіпотез порушень та версій їх вчинення, що дозволить: оптимізувати процес контролю, встановити причино-наслідкові зв’язки встановлених порушень, розробити рекомендації з їх усунення та недопущення у майбутньому, сформувати необхідну доказову базу для подальшого відшкодування завданої шкоди у судовому порядку. Також визначена необхідність: завершення модернізації державного фінансового контролю, системи державного управління з дотриманням вимог ЄС, реформи управління державними фінансами; удосконалення процедур обрання на посади керівників суб’єктів державного сектору та проведення оцінки ефективності їх діяльності на посаді. Реалізація викладених пропозицій дозволить вплинути на зниження обсягу фінансових порушень та удосконалення як операційного управління на мікрорівні, так і стратегічного планування процесів управління державним майном та державними фінансами на макрорівні. Перспективи подальших досліджень полягають у проведенні міждисциплінарних досліджень та визначення методологічних основ та розробки практичних заходів, спрямованих на завершення модернізації державного управління та державного фінансового контролю.