ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЦИФРОВОЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ В УМОВАХ ВОЄННОЇ КРИЗИ - РЕЗНІКОВ Roman (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті представлено комплексне оцінювання економічної ефективності впровадження цифрової стратегії розвитку підприємства в практику функціонування компанії сфери інформаційних технологій в умовах воєнної кризи, спричиненої повномасштабним вторгненням Росії в Україну. Мета полягає в оцінюванні економічного ефекту стратегії через рентабельність інвестицій, строк окупності та чистий приведений ефект, у розгортанні сценарної оцінки очікуваного ефекту за різних варіантів розвитку кризи, у застосуванні прогнозування фінансових та операційних показників на основі машинного навчання, а також в узагальненні динаміки ключових показників діяльності до та після впровадження. Методологія поєднує фінансовий аналіз, імовірнісне сценарне моделювання та ансамбль моделей машинного навчання для прогнозування доходу; монетизоване зниження ризику подається окремо від грошового потоку задля уникнення подвійного врахування, а ризиковість середовища враховується через імовірності сценаріїв і ставку дисконтування. Сформовано три сценарії, а саме песимістичний, базовий та адаптивно-відновлювальний, з відповідними ймовірностями. Очікуваний економічний ефект становив 287,5 тисячі євро за інвестицій 96 тисяч євро, що відповідає очікуваній рентабельності інвестицій 299,5 відсотка, строку окупності близько трьох місяців і чистому приведеному ефекту 246,4 тисячі євро за ставки дисконтування дванадцять відсотків, який залишається додатним за перевірки чутливості на рівні вісімнадцять і двадцять п'ять відсотків. Продуктивність праці зросла на 28,1 відсотка, а частка операційних витрат у доході знизилася з 0,74 до 0,66, тоді як прогнозний ансамбль досяг середньої похибки близько одинадцяти відсотків. На відміну від детермінованої оцінки, запропонований підхід відокремлює реалізовані грошові ефекти від ризикової експозиції та показує, як імовірності сценаріїв, дисконтування і точність прогнозування можуть спільно підтримувати інвестиційні рішення в умовах війни. Практична цінність полягає у відтворюваному, чутливому до сценаріїв інструментарії обґрунтування цифрових інвестицій в умовах глибокої невизначеності. Підхід може бути відтворений із використанням тих самих груп вхідних даних, імовірностей сценаріїв, прогнозних метрик і фінансових показників, що робить оцінювання прозорим для менеджерів, інвесторів і рецензентів. Він також уточнює, як кризові вигоди, зокрема уникнення простоїв і збереження доходу, можуть бути перетворені на зіставні інвестиційні показники без завищення грошового ефекту.