ЗНАЧЕННЯ УПРАВЛІНСЬКОГО КОНСАЛТИНГУ В НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ МЕНЕДЖМЕНТУ - ЛІНЬКОВ , Олександр; ЛІНЬКОВА, Олена (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
В роботі враховані актуальні виклики для ефективної трансформації моделей консалтингу – залежність від алгоритмів та помилок штучного інтелекту; прозорість рішень; конфіденційність даних; зменшення ролі людини. Проведено аналіз останніх досліджень з питань розвитку управлінського консалтингу – використання зовнішнього консалтингу в державному секторі; динамічна узгодженість як компетенція консалтингових фірм; підготовка консультантів у закладах вищої освіти; гібридні бізнес-моделі консалтингу; якість комунікаційного консалтингу; оцінка наукової результативності; управління продажами; структура наукових досліджень менеджменту; значення консалтингу у цифровій трансформації; виробництво знань у консалтингу; логіка сервісних компаній; критичний аналіз консалтингу; інноваційні екосистеми; трансфер знань; мережі консалтингу; політика відкритого доступу. В статті проведено систематизацію еволюції моделей консультування на основі домінуючого ресурсу та фундаментальних наукових поглядів у певний історичний період – адміністративного радника; проєктна модель в експертно-аналітичній формі; процесна модель внутрішнього управлінського консалтингу; проєктна бізнес-модель; процесна бізнес-модель для великих корпорацій; бізнес-модель орієнтована на результат; гібридні процесні бізнес-моделі на основі інтегрування організаційних та культурних трансформації; платформні, підписні (з використанням штучного інтелекту) бізнес-моделі управлінського консалтингу з цінністю в даних. Дослідження трансформації управлінського консалтингу під впливом цифрових технологій дозволяє визначити актуальні ролі консультанта – стратегічний архітектор цифрової трансформації бізнесу та довіри; інтегратор бізнес-процесів; дизайнер бізнес-моделей, рішень; фасилітатор організаційних змін; посередник трансферу знань; експерт з етики та управління ризиками; координатор екосистем; оцінка ефективності технологій. Впровадження штучного інтелекту автоматизує аналітичні процеси в консалтингу, забезпечує перехід від прогнозної аналітики до рекомендації оптимальних управлінських рішень. В роботі розроблено концептуальну модель для оцінки ефективності використання аналітики в управлінському консалтингу на основі економічного, стратегічного, процесного та поведінкового підходів. Модель оцінки ефективності аналітики дозволяє об’єктивно оцінити вагу кожного компоненту – даних для прийняття рішень, технології для аналітики та розробки рішень, методів оцінки сценаріїв, результатів клієнта консалтингової компанії, вплив на бізнес замовника з позиції консультанта та замовника. Впровадження моделі оцінки ефективності аналітики пов’язано з механізмом управління викликами – суб’єктивними оцінками, відкладеним ефектом попиту, якістю даних. Трансфер бізнес моделей компаній з управлінського консалтингу дозволить на основі технологічної системи створювати цінності сумісно з екосистемою наукових досліджень в менеджменті. Зазначено як напрям для подальшого дослідження – вплив цифрових інструментів на трансфер знань.