ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ У СФЕРІ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ МОДЕЛЕЙ ЖИТТЄЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОМАД - СТЕГНЕЙ, Маріанна; РОМАНЮК, Сергій; МОРЕКА, Юрій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті досліджено роль та вплив інвестицій у природокористування на формування сучасних моделей життєзабезпечення територіальних громад, визначено ключові напрями інвестування та обґрунтувано умови забезпечення їх ефективності. Доведено, що в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення особливої інвестиційна діяльність в сфері природокористування набуває особливої актуальності, оскільки саме вона забезпечує модернізацію природоохоронної інфраструктури, раціональне використання природно-ресурсного потенціалу громад та підвищення якості життя населення. Встановлено основні тенденції, структуру та динаміку інвестицій у природоохоронні заходи, а також визначено їхній вплив на соціально-економічний розвиток громад. Узагальнено ключові проблеми, що стримують активізацію інвестування та визначено перспективні джерела і механізми нарощення інвестицій, серед яких: державно-приватне партнерство, міжнародні програми технічної допомоги, транскордонні ініціативи, грантове фінансування, «зелені» фінансові інструменти та муніципальні фонди сталого розвитку.