СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - МАРТИНЮК, Інна (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті досліджено стратегічні підходи до управління бізнес-процесами підприємств в умовах цифрової трансформації. Обґрунтовано, що цифровізація змінює роль бізнес-процесів у системі управління, перетворюючи їх з операційного інструменту на стратегічний ресурс забезпечення гнучкості, результативності та конкурентоспроможності підприємства. Проаналізовано еволюцію підходів до управління бізнес-процесами від класичного BPM та e-BPM до концепції Digital BPM, що базується на принципах інтеграції цифрових технологій, даних та клієнтоорієнтованості. Доведено, що ефективна цифрова трансформація потребує узгодження корпоративної, бізнес- та процесної стратегій, а також інтеграції бізнес-процесів у систему стратегічного управління. У роботі визначено місце процесної стратегії як механізму реалізації стратегічних цілей підприємства та інструменту оперативної адаптації до змін зовнішнього середовища. Обґрунтовано доцільність використання стратегічних підходів Agile, Lean, BPM та Data-Driven Management у комплексі, що дозволяє забезпечити гнучкість, системність та обґрунтованість управлінських рішень. Особливу увагу приділено ролі цифрових ключових показників ефективності (KPI) у стратегічному контролі бізнес-процесів. Запропоновано систематизацію цифрових KPI, орієнтованих на оцінювання процесної результативності, клієнтської цінності, адаптивності та досягнення стратегічних цілей. Доведено, що впровадження цифрових KPI забезпечує перехід від періодичного контролю до безперервного моніторингу процесної діяльності та підвищує якість стратегічного управління. Зроблено висновок, що стратегічне управління бізнес-процесами є ключовою передумовою успішної цифрової трансформації підприємств у сучасному економічному середовищі.