ЕКОНОМІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ВІДБУДОВИ УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - ЛУК’ЯНОВА Valentina; МАЛІЦЬКИЙ Roman; ГОРОВЕНКО Grigory (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
Післявоєнна відбудова економіки України та її підприємств є ключовим чинником національної стабільності та довгострокового розвитку. Економічний потенціал відбудови визначається сукупністю виробничих, фінансових, людських і інституційних ресурсів, які можуть бути мобілізовані для відновлення діяльності підприємств різних галузей та регіонів. Пріоритетність таких заходів залежить від масштабу руйнувань, галузевої структури регіональної економіки, рівня безпеки, доступу до фінансових ресурсів та інфраструктури, а також соціальних умов. Регiональна специфіка відбудови є критичною для ефективного використання наявного потенціалу. Західні області демонструють відносно збережені виробничі активи та високий рівень адаптивності бізнес-середовища, що сприяє швидкому відновленню малих і середніх підприємств та розвитку інноваційних секторів. Центральні регіони, зосереджуючи важку промисловість та машинобудівні підприємства, потребують значних капіталовкладень і модернізації виробничих потужностей, проте мають потенціал для інтеграції у національні та міжнародні виробничі ланцюги. Південні та східні регіони, які зазнали найбільших руйнувань інфраструктури та виробництва, потребують комплексної державної та міжнародної підтримки, поєднання державних субсидій, кредитів, грантів та стимулів для залучення приватних інвестицій. Північні області та місто Київ відіграють роль стабілізуючих центрів, забезпечуючи логістичну, фінансову та кадрову підтримку для інших регіонів. Для оцінювання економічного потенціалу підприємств застосовуються комплексні методики, які інтегрують фінансові, виробничі, людські та інституційні ресурси. Основні підходи включають багатофакторні індекси потенціалу, SWOT- та PESTEL-аналізи, економетричне моделювання та порівняльний аналіз. Ці методи дозволяють визначати пріоритети інвестицій, прогнозувати обсяги виробництва та оцінювати ефективність використання ресурсів. Регiональна та галузева специфіка відбудови визначає пріоритетність інвестицій та державної підтримки. У західних регіонах пріоритетними є агропромисловий комплекс, харчова промисловість та ІТ-сектор, у центральних – важка промисловість та машинобудування, у південних та східних – портова логістика, суднобудування та металургія, у північних – АПК та легка промисловість. Київ виконує функцію стратегічного центру фінансових, логістичних і інноваційних ресурсів. Таке регіонально-галузеве розподілення пріоритетів забезпечує оптимізацію відновлення виробничих потужностей та максимальний мультиплікативний ефект для національної економіки. Інвестиційно-інституційна політика має бути адаптивною та диференційованою, з урахуванням безпекових, соціальних та економічних аспектів. Це передбачає надання державних субсидій, грантів, пільгових кредитів, стимулів для приватних інвестицій та міжнародної допомоги відповідно до регіональних та галузевих пріоритетів. Соціальні заходи мають забезпечувати збереження робочих місць та стабілізацію доходів населення, а безпекові – контроль критичних об’єктів та захист інвестицій. Таким чином, економічний потенціал відбудови українських підприємств формує основу стратегічного планування післявоєнного розвитку країни. Комплексна оцінка ресурсів і пріоритетів, інтеграція державних, приватних та міжнародних інвестицій дозволяють підвищити ефективність відновлення та забезпечити довгострокову стійкість економіки.