ІНСТИТУЦІЙНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК ЧИННИК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ МОБІЛЬНОСТІ МАЛИХ І СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ В РЕГІОНАХ УКРАЇНИ - КОПИЛЮК , Оксана; МІЦЕНКО , Наталія; КУЦИК , Валентина (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті обґрунтовано роль інституційного середовища інноваційної діяльності як ключового чинника забезпечення економічної мобільності малих і середніх підприємств у регіонах України в умовах війни. Визначено регуляторно-стимулюючі, Інфраструктурно-екосистемний та соціально-капіталізаційні взаємозв’язки між формуванням інституційного середовища інноваційної діяльності та зростанням економічної мобільності малих і середніх підприємств у регіонах України в умовах війни Доведено, що якість регуляторної політики, розвиток інноваційної інфраструктури, доступ до фінансово-інвестиційних інструментів, формування людського капіталу та ефективна інституційна координація визначають здатність МСП до швидкої адаптації, релокації, диверсифікації діяльності та інтеграції у нові ринки. Окреслено напрями та інструментарій регіональної політики покращення інституційного середовища інноваційної діяльності та їх вплив на посилення економічної мобільності малих і середніх підприємств в Україні в умовах війни. Показано, що комплексне вдосконалення інституційного середовища сприяє підвищенню конкурентоспроможності підприємств, зміцненню економічної резилієнтності регіонів і формуванню передумов інноваційно орієнтованого повоєнного відновлення України.