МУНІЦИПАЛЬНІ ОБЛІГАЦІЇ В СИСТЕМІ ФІНАНСУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ - ЛЮТА, Ольга; ДЕЙНЕКА, Ольга (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті досліджено роль муніципальних облігацій у системі фінансування територіальних громад у зарубіжних країнах. Проаналізовано основні підходи до організації місцевих запозичень у розвинутих економіках. Особливу увагу зосереджено на інвестиційних муніципальних облігаціях як інструменті залучення довгострокового капіталу. Розкрито економічну сутність муніципальних облігацій та їх значення для розвитку місцевої інфраструктури. Узагальнено практики використання цільових інфраструктурних облігацій у фінансуванні соціально важливих проєктів. Визначено ключові переваги застосування муніципальних облігацій для громад з точки зору диверсифікації джерел фінансування. Обґрунтовано доцільність активізації ринку муніципальних облігацій в умовах обмеженості бюджетних ресурсів. Доведено, що інвестиційні муніципальні облігації можуть ефективно використовуватися для реалізації довгострокових інфраструктурних проєктів. Акцентовано увагу на можливостях застосування зарубіжного досвіду в національній практиці. Визначено перспективи використання муніципальних облігацій у процесі повоєнного відновлення територій. Зроблено висновок, що інвестиційні муніципальні облігації можуть стати важливим джерелом фінансування відновлення пошкодженої інфраструктури територіальних громад.