ФІНАНСОВА СТІЙКІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ШОКІВ: СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ - АНАНЬЄВА , Юлія (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті розкрито сутність та значення фінансової стійкості підприємств як системоутворювального елементу їх довгострокового функціонування в умовах зростаючої нестабільності та глобальних викликів. Обґрунтовано, що сучасне підприємницьке середовище все частіше стикається з масштабними глобальними шоками – пандемією COVID-19, геополітичними конфліктами, зокрема повномасштабною війною в Україні, інфляційними сплесками, розривами логістичних ланцюгів та коливаннями фінансових ринків, які суттєво знижують спроможність бізнесу підтримувати сталу діяльність. У таких умовах фінансова стійкість розглядається не лише як характеристика стабільності підприємства, а як здатність оперативно адаптуватися до змін середовища, уникати загроз та використовувати кризові умови для пошуку нових можливостей. У роботі акцентовано увагу на ролі стратегічного ризик-менеджменту як інструменту управління невизначеністю та забезпечення довгострокової фінансової рівноваги. Детально проаналізовано ключові напрями формування ефективної системи ризик-менеджменту, зокрема впровадження сценарного аналізу, створення фінансових резервів, використання похідних фінансових інструментів (деривативів), диверсифікацію активів і джерел капіталу, цифрову трансформацію фінансових процесів. Представлено модель комплексної оцінки фінансової стійкості, що враховує інтегровану систему коефіцієнтів платоспроможності, ліквідності, прибутковості та капітальної структури, які дозволяють оперативно ідентифікувати ризикові зони в діяльності підприємства. Особливу увагу приділено ролі інституційного середовища та державної політики, зокрема аналізу інструментів державної підтримки бізнесу в умовах воєнного стану, включаючи податкові стимули, програми пільгового кредитування, гарантійні механізми та фінансову реструктуризацію. Результати дослідження мають практичне значення для керівників підприємств, аналітиків, консультантів, державних органів та можуть бути використані як основа для формування стратегій адаптації бізнесу до високого рівня ризиків у періоди глобальних потрясінь.