КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ СТРАТЕГІЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - ВИШНЮК , Віталій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті розглянуто теоретико-методологічні засади формування концепції розвитку економічного потенціалу підприємства в умовах динамічного ринкового середовища та глобальної конкуренції. Визначено сутність економічного потенціалу як комплексної системи, що інтегрує виробничі, фінансові, кадрові, інноваційні та інформаційні складові. Здійснено узагальнення еволюції наукових шкіл управління, які вплинули на становлення сучасного розуміння потенціалу підприємства як цілісної адаптивної системи. Обґрунтовано значення системного, процесного та ситуаційного підходів для забезпечення ефективного розвитку потенціалу підприємства та формування стратегії його зростання. Запропоновано концептуальне бачення розвитку економічного потенціалу як безперервного процесу стратегічного оновлення, інноваційної трансформації та адаптації до зовнішніх змін, спрямованого на підвищення конкурентоспроможності, ефективності й стійкості суб’єктів господарювання.